Als je met meerdere landrovers het terrein in gaat of een tocht gaat maken is het leuk om met elkaar contact te houden. dit kan prima met een 27 MC bakkie. Alleen kwam ik tot de ontdekking dat alleen aanschaffen van een bakkie niet genoeg is. je moet hem ook nog goed afstellen, wil je een goed resultaat bereiken. Hieronder eerst een aantal tips bij het aansluiten van je 27 MC bakie.

Zorg dat je je bakkie zo inbouwt dat de luidspreker goed te horen is. De luidspreker zit vaak onderop de bak, dus als je hem inbouwt heb je kans dat hij achter een schot zit en niet meer goed te horen is. Sluit er in deze situatie een externe speaker op aan. In mijn auto heb ik een speaker uit een oude carkit gebruikt. Deze is prima te horen.

Zorg dat de Antenne op een "vrije" plek staat. Het beste resultaat heb je als je hem vrij bovenop je dak kan monteren. Zo kan hij in alle richtingen goed afstralen. De voet moet echter wel geaard staan, ofwel, op een metalen plaat die geaard is aan je carrosserie of chassis.

Als je je motor hoort tikken via je bakkie heb je kans dat je auto niet goed ontstoord is. (dit komt vooral voor bij oudere auto's) Hiervoor zijn speciale ontstoringscondensatoren te verkrijgen.

Als je je bak hebt ingebouwd, moet je de antenne nog afstellen. Onderstaande tekst heb ik overgenomen van de campersite

Cal = calibrate, calibreren of afregelen dus in het NL
Fwd = forward, zendvermogen richting antenne
Ref = reflected, door antenne gereflecteerd zendvermogen

Op de foto boven een SWR-meter met 2 metertjes.
Dit type heeft geen schakelaars: met de knop draai je de linkse meter op maximum ("set"), de rechtse meter geeft dan de SWR of staande-golf-verhouding aan.

Met een kort kabeltje sluit je aan de ene kant je zender aan, aan de andere kant de antenne.
Even opletten: aan de zenderkant staat meestal een afkorting van het Engelse "transceiver", een samentrekking van de woorden "transmitter" (=zender) en "receiver" (=ontvanger), de zendontvanger dus!

Afstellen:

1. Zet de kanaalschakelaar van de zender op kan. 19 (dat is in frequentie het midden van de band)

 

2. Zet nu de schakelaar op FWD, knijp de microfoon in en draai de CAL knop rechtsom tot de meter op SET staat (aan het einde van de schaal). Je hebt het metertje nu afgeregeld!

3 Zet de schakelaar op REF, knijp opnieuw de microfoon in en lees de meter af. Als de antenne goed is komt de meter NIET in het rode gebied. Een meter uitslag van 1,5 of minder is prima! De meter beweegt nog amper? Ideaal!

4 Indien de meter in het rood komt: het topje van de antenne met er een stukje in of uit (foto). Ga nu terug naar punt 2. Herhaal deze procedure tot je een goede SWR hebt.

Op de foto hieronder zie je het uiteinde van een 27 Mhz antenne. Als je het middenstukje losdraait kun je de top er een stukje uittrekken of induwen.
Zo wordt de antenne naar wens langer of korter.

Achtergronden:

SWR staat voor "Standing Wave Ratio", ook wel SGV of "Staande Golf Verhouding". Het is de verhouding tussen de energie die je naar de antenne stuurt en de energie die door de antenne wordt gereflecteerd omdat de antenne niet goed is aangepast aan je zendfrequentie.

Een verhouding van "3" (eigenlijk "1 op 3" genaamd) betekent dat 25% van je zendenergie wordt gereflecteerd naar de zender. Die energie wordt door de zender omgezet in warmte en dat kan leiden tot beschadiging.

Vaak is de zender daartegen beveiligd; hij regelt uit zelfbescherming het zendvermogen terug. Gevolg: je hebt geen 4 watt zendvermogen meer maar bijv. nog slechts een half watt (of minder...)

Te lang of te kort?

Nog een truukje: is die antenne nou te lang of te kort? Doe een meting op kanaal 1 ?op kanaal 40.
Is 'ie op kanaal 1 het best? => antenne te lang!
Is 'ie op kanaal 40 het best? => antenne te kort!

Met dank aan de camperaar ook nog radio-amateur PA3DAT