Als je een ex-leger wagen koopt, zitten daar vaak heel veel lagen verf op. Om die eraf te halen kun je het beste Alabastine Verfafbijt gebruiken (de niet-milieuvriendelijke). Koop gerust een grote verpakking, je gebruikt een hele hoop. Deel voor deel, laag voor laag, insmeren met een kwast, tien minuten in laten trekken en af steken met een plamuurmes. Kijk wel uit, dat spul bijt erg op je huid... en let goed op de gegalvaniseerde delen

Verven
Na het afsteken goed schuren met een schuurmachine, ontvetten met Thinner en de grondlaag erop zetten. Ik heb Corroless primer gebruikt, deze is speciaal voor auto's, boten e.d. Bovendien werkt het roestwerend op je schutbord en deuren. Deze breng ik eerst met een kwast aan, en vervolgens rol je het uit met een hele fijne schuimroller met afgeronde zijkant (!!) anders krijg je strepen.

Vervolgens zet je de toplaag erop, ook met kwast en roller. Ik heb MachColor (niet meer in de markt, nu gebruik ik Agrideck van Biccs) gebruikt, deze verf is speciaal voor landbouw- en werkvoertuigen, en is erg stevig. Ik zou je zo niet kunnen vertellen waar je die kunt kopen, want de zaak waar ik het kocht is gestopt met verf verkoop.

Voor stalen delen, (Velgen, chassis e.d.) zou ik een komborsteltje voor op de kleine haakse slijper kopen, kost zo'n 5 euro bij de praxis. Dat werkt super!

Spuiten
De tweede keer dat de 109 een kleurtje kreeg heb ik gekozen voor spuiten. Wordt toch wel veel strakker dan verven, en je moet weliswaar meer afplakken - volgens mij is het al met al toch minder werk. Dat ging zo:

  1. Schuren met korrel 280
  2. Schuren met korrel 400 (zie schuurpads hieronder)
  3. Ontvetten met thinner
  4. Spuiten met Biccs Agrideck Hechtprimer, 10% verdund met wasbenzine
  5. Tussendoor schuren met schuurpads
    Probeer evt. druipers niet in 1x weg te schuren: eerst met 280 grof, dan 400 gewoon schuurpapier tot je op de gewenste laagdikte zit. Dan een nachtje laten drogen, en daags erna is dat ook weer droog en kun je het wegschuren met schuurpads
  6. Afnemen met wasbenzine
  7. Spuiten met Biccs Agrideck hoogglans landbouwlak

Als je gaat spuiten moet je echt een spuitmasker kopen - stofkapjes helpen voor geen meter, en een spuitmasker helpt volledig. Ik heb die van 3M gebruikt, kost 30 euro maar scheelt je wel 5 jaar van je leven....

Schuren
Schuurpads van Copenhagen GoldVoor het schuren kan ik je van harte de schuurpads op rol aanbevelen van Copenhagen Gold . Normaal gaat je schuurpapier namelijk telkens kapot op elke popnagel of randje dat je tegenkomt - deze niet! Dit volgt perfect de rondingen van je auto, en vooral bij de laatste keer schuren voor de primer erop gespoten wordt, of tussen de primer en toplaag door, werkt dit ideaal. Ik heb ze bij de Karwei gekocht. Je doet best lang met een pad, ik heb een rolletje gebruikt voor de hele auto.

Afplakken
Als je alles gaat afplakken moet je ongeveer 2 rollen breed tape, en 2 rollen smal tape kopen. Koop niet de goedkoopste, maar het liefst bij een auto-onderdelen zaak of verfspeciaalzaak.
Tip: doe ze op een tape-dispenser, scheelt je meters tape en veel tijd.

Afplaktape op dispensers